Maj 2018


Hallå där!
 
Värmen ångar in och jag ångar på, rensar, röjer och slänger.  Det är snart ett år sedan jag kläckte idén om Mona och Börje, och nu börjar jag sakta, och förhoppningsvis också säkert, få ner dem på pränt. Mona och Börje är två goda vänner som gör det mesta tillsammans och umgås round the clock. Ändå är de väldigt olika. Börje gillar strömming och Mona gillar korv, Börje arbetar på återvinningen och Mona är civilingenjör på NCC.
 
Jag började med att göra en film, All you need is Love, där Mona och Börje palperar ämnet inifrån och ut, noga och omsorgsfullt, går de igenom varje aspekt.  De möts på en middag, och sedan undrar Mona varför Börje inte ringer. Hon minns Tage, och den kvävande känslan av att vara 23 år och nästan gift. Sen försöker hon sig på Börje och droppar kärlekssaft i hans ögon, men när inte det hjälper reser de jorden runt, möter Döden, Vikingar, tittar in i Madam Ribbings skola för giftaslystna flickor, öppnar en relationsakut och allt slutar med en scen i Lars Noréns anda.
 
Så roligt det var att göra film.  Jag identifierade mig med Mona, men vem var min Börje? Någon jag inte känner, var jag övertygad om, någon som är väldigt olik mig. Och jag hittade honom, i en avliden, mycket känd och mycket vacker rockstjärna. ”Nej, ni är inte speciellt olika”, sa dottern till mig. ”Ska du hitta någon olik dig får du titta på…. Ulf Kristersson”. Jag insåg genast att hon hade rätt, men Ulf Kristersson skulle inte ens komma i närheten av min film.
 
Skrivprocessen är betydligt mer seriös och krävande, och Mona och Börje förvandlas till vanliga människor, egna karaktärer, som varken är jag eller rockstjärnan.
Men innan skrivfnattet bryter ut på allvar måste jag avsluta mina tidigare projekt, Året med George Wilhelm, Underströmmar, Vagabonder och Knäppta händer, men de är i princip redan gjort. Sedan håller jag på att kartlägga sanningshalten i en gammal legend, och så skriver jag om min släkt igen, elva generationer kvinnor, den källan verkar aldrig sina.
 
Vem som är rockstjärnan? En mycket distinkt ledtråd:
 
Come as you are